Proefschrift Ine van Liempd

Op 16 november 2018 zal Ine van Liempd, partner bij bureau AKTA, haar proefschrift ‘Exploring childcare spaces’ verdedigen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzocht hoe de inrichting van de speelruimte in 10 verticale groepen van invloed is op het exploratie- en sociale gedrag van kinderen tijdens vrij spel periodes. Kinderen in het onderzoek varieerden in leeftijd tussen 11 en 48 maanden. De belangrijkste bevindingen:

  • de vrije vloerruimte werd het vaakst gebruikt, om heen en weer te lopen, maar ook om te spelen
  • kinderen waren minder dan de helft van de tijd echt aan het spelen (samen, alleen of naast elkaar). Daarbij was er geen verschil tussen de oudere en de jongere kinderen
  • in activiteitenhoeken en aan (lage) tafels kwam het vaakst intensieve exploratie voor. Hier waren kinderen het vaakst bezig met complexe manipulatie van spelmaterialen (zoals puzzels maken, bouwen).
  • Kinderen waren in het algemeen niet heel intensief aan het exploreren. Het zou kunnen dat door de grote leeftijdsverschillen kinderen elkaar (onbedoeld) storen in hun spel.  Mogelijk zijn er in verticale groepen onvoldoende gedifferentieerde speelaanleidingen voor kinderen in verschillende fasen van hun ontwikkeling.

Klik hier voor het proefschrift Ine van Liempd. Achterin staat een Nederlandse samenvatting